10 февраля 2016

Альтернативні методи опалення

Альтернативні методи опалення
Живучи в епоху змін, в період нестабільності, фінансової кризи ми на собі відчуваємо постійне підвищення цін, інфляцію. Людина погоджується на будь-яку роботу, підробіток, щоб покрити поточні витрати, а в спробі опалювати свій будинок, квартиру шукає альтернативні джерела опалення. Сучасні технологічні розробки постійно розвиваються, з'являються цікаві варіанти, технічні рішення.

Котли

Використання в опаленні котлів є виправданим кроком навіть при їх високої вартості, число продажів постійно збільшується. Чим вони привабливі?

Головний показник – економічність. Радянський газовий котел має до 80% ККД, сучасний тип котла – 95%. Різниця у 15%, тим не менш, дозволяє економити до 50% газу. При нинішніх постійних підвищення цін на газ, кращого варіанту не знайти, а якщо провести порівняння з іншими видами палива, наприклад, з дровами, вугіллям, дизельним паливом, то газові котли залишаються у виграші.

Кожен вид опалення, наприклад, настінне опалення водяне, масляне опалення, повітряне та електричне має свої складності, особливості. Менше проблем виникає при використанні газових, електричних котлів. Основний плюс – постійна подача палива. Достатньо один раз підключити котел, налагодити його роботу, і не переживати що посеред ночі паливо закінчиться. Звичайно, немає страховки в разі перебоїв, аварійних ситуацій, але таке рідко трапляється.

Котли, що працюють на рідкому/твердому паливі, навпаки, вимагають постійного підживлення паливом, контролювання процесу. Для зберігання вугілля, солярки необхідно підготувати приміщення, ємності. Якщо попалося неякісне паливо, то потрібно прочищати забивається пальник, видалити нагар, або взагалі змінювати її.

Непогана альтернатива з'явилася для котлів, що працюють на дровах – це палети, спресована тирса. Систему подачі можна автоматизувати, тепловіддача палет вище, але такий тип котла дорожче газового в кілька разів, самі палети знайти нелегко. Європейські експерти вважають, що кращої заміни газового котла не буде, єдиний варіант – використання біогазу.
 

Теплові насоси

Напевно, це самий зручний, безпечний варіант індивідуального опалення. Технологія використання теплового насоса дозволяє збирати тепло з грунту, води і передавати його в опалювальну систему. Влітку можна використовувати зворотний принцип дії – забирати тепло з приміщень, відбувається кондиціювання, охолодження будинку. Одним тепловим насосом можна вирішити дві задачі.

Витрати на обігрів тепловим насосом нижче, ніж витрати на газове опалення на 10-15%, але особливого поширення система не отримала. Причина у високій ціні обладнання, складності монтажу. Крім цього, з настанням зими у нас нерідко спостерігаються перебої електроенергії, тому додатково доведеться купувати власний генератор.

ТЕК

Гідродинамічна водонагрівальна установка – одна з новинок альтернативного джерела опалення, як і плівкове опалення. Великої популярності у неї ще немає, але простота, вигідність використання при опаленні будинку робить її помітною. Крім води, установки дозволяють підігрівати нафту, солону, брудну воду.

Установка складається з розширювального бака нагріву води, помпи, електричного насоса. Нагрівання відбувається, коли потоки води, що подаються в бак, соударяются між собою – виділяється теплова енергія. При опаленні приміщення водонагрівальна установка підключається до опалювальної системи будинку, додаткової установки циркуляційного насоса не потрібно, для нагріву води підключають бойлер.
 

Геліосистеми

Пристрій системи складається з вакуумного сонячного колектора, здатного збирати енергію Сонця навіть у похмурі дні при мінусових температурах. Нагрівання відбувається, коли сонячні промені потрапляють на пластини, що встановлюються на даху. За допомогою теплоносія теплова енергія передається в котельню, далі в теплообмінник, де відбувається зняття тепла. Нагріта вода використовується в опаленні, гарячому водопостачанні.

Використовуючи геліосистеми, можна нагріти воду навіть при негативних температурах.

Якщо проводити порівняння опалення, його можливості використання, то геліосистеми вигідніше встановлювати в південних районах, де тривалість прямого сонячного випромінювання вище, ніж у центральних і, тим більше, північних районах. А якщо є проблеми з газопостачанням, або його немає зовсім, як і з електрикою, то це джерело енергії заслуговує додаткової уваги.

У західних країнах при використанні сонячних колекторів діє спеціальна заохочувальна система знижок, податкових канікул від держави. У нас це обладнання, з високою його вартістю, в кращому випадку окупить вкладені кошти.

Вентиляція

Використання вентиляції, як джерела опалення, принаймні, звучить цікаво, адже призначення вентиляції — видаляти з приміщень повітря, в якому міститься пил, відчувається дефіцит кисню та наявність неприємних запахів. Але ж з повітрям видаляється частина теплоти. Як це може бути використано?


Найбільша ефективність у системи припливно-витяжної вентиляції, при примусовій циркуляції та утилізації тепла. Системи використовують теплий відходить повітря для підігріву холодного, припливного повітря. Найкраща економічність, показники використання обладнання досягаються при регулюванні витрати повітря згідно з його дійсної потреби.
 
Источник: Aquaterm Systerms
Пожаловаться модератору